Pripremite se za...

Prijemni ispit

Prijemni ispiti su uvek frustrirajući kako za onoga ko polaže, tako i za celu porodicu. Roditelji bi trebalo da imaju na umu da je njihovom đaku ipak teže, odgovornost je više na njemu, od njega svi očekuju, posebno ono samo.

Pripreme treba početi na vreme kako bi se izbegla dodatna nervoza. Ono u čemu roditelj može da pomogne je da ne stvara dodatnu tenziju stalnim ispitivanjem koliko i kada je dete učilo. Kontrola je potrebna jer se i učenik uplaši, odluta.

Ono što je najvažnije za učenika je podrška, poverenje, ohrabrenje, razumevanje za nervozu i strah.

Dan kada se polaže prijemni je posebno važan. Izbegavajte da opominjete dete, i onako neće spavati tu noć. Ponudite ga hranom, spremite vodu i što je najvažnije, spremite svoj optimizam uz brigu koju će vaše dete sigurno prepoznati.

Ohrabrite ga da prvo uradi zadatke za koje je siguran da ih zna, potom one kod kojih je manje siguran a tek na kraju one najteže. Sigurnost koju dobija osvajanjem ispitnih zadataka će povećati i njegovu opštu sigurnost, osnažiti samopoštovanje i omogućiti da se sa ovom situacijom izbori do kraja.

Kakvi god da su rezultati, nema mesta velikoj ljutnji. Postoji još jedan rok na koji, ako to bude potrebno, učenik treba da ode sa što manje treme.

Odrasli znaju da je trema prilično destruktivna, posebno ako već postoji negativno iskustvo. Ako su rezultati prijemnog onakvi kakve je očekivao i učenik i roditelji, eto razloga za veliko slavlje.

Verujemo da će vaš đak i vi sa njim ostvariti uspeh ne samo na prijemnom. nego i tokom daljeg školovanja.