Pripremite se za...

Prvo samostalno letovanje

Jedna od najvećih radosti za Vaše dete, ali i jedna od Vaših najvećih strepnji je odlazak Vašeg deteta na prvo samostalno letovanje. Ne postoji jasno definisan uzrast na kome se za takvu odluku opredeljujete.

Mladi često vrlo rano traže i ovu vrstu samostalnosti, ali bitan elemenat u odlučivanju je zrelost Vašeg deteta, saradnja između Vas, dosadašnji stepen poverenja, društvo sa kojim odlazi, mesto u koje ide kao i Vaša spremnost za ovu vrstu „avanture“.

Naime, neophodno je da se podudare detetove želje i moći sa Vašim kapacitetom za „izdržavanje“ ovog perioda. Kada budete donosili ovu odluku, obezbedite detetu povratnu kartu, plaćen smeštaj kao i hranu. Za džeparac mu dajte onoliko koliko ste u stanju da izdvojite i koliko mislite da je dovoljno.

Plaćena karta, smeštaj i hrana su neka vrsta garancije da će Vaše dete imati gde da spava, šta da jede i kako da se vrati kući. Ukoliko novac za džeparac potroši pre vremena, imaće najbolju moguću školu za učenje o tome kako se troši novac.

Dogovorite se s detetom o ritmu javljanja telefonom, poželjnom ponašanju, slobodno izgovorite svoje strahove i brige, ali se potrudite da poruka ipak bude da mu želite lep odmor uz puno kupanja, sunčanja, lepog i zanimljivog provoda i srećnog povratka kući.

Konačno, ovo će biti prvi samostalni put u svet odraslih i podrška roditelja je, kao i uvek, očekivana i poželjna. Kada se vrati kući, imaćete o čemu da pričate. Vašem detetu želimo srećan put i sjajan provod, a Vama da ovo vreme prođe što brže, uz što manje brige.