Pripremite se za...

Poklone

Darodavci su ljudi svih profila. Razlikuju se po tome da li poklanjaju ono što vole, ono što misle da taj neko voli ili ono što znaju da taj kome poklanjaju voli. Tako ćete videti poklone koji izgledaju kao vešto upakovana manja radnja. U kesi, najfinijeg dizajna, naći ćete gomilu preskupih stvari, upakovanih da zaista „boli glava“. Uh, kakvo opterećenje. Kada dobijete takav poklon to vas nekako više obavezuje nego raduje. A govori i o onome ko poklanja. Taj se zaista nije potrudio.

Kupio je sve što je najskuplje u radnji na koju je naišao. Ni malo lično, složićete se. Onda postoje oni koji kupuju skupe poklone jer misle da time ukazuju veće poštovanje onome kome daruju. Greška! Ako se time meri vrednost poklona, batalite. Ne postoje dovoljno precizni merni instrumenti kojima se može izmeriti pažnja, naklonost, ljubav i dobra volja onoga ko poklanja. Stižu na red oni koji poklanjaju ono što bi sami želeli. Recimo da je to još i u redu jer bar polaze od toga šta je želja. Ali, kao što iz bogatog životnog iskustva znate, želja je jedno, naročito lična, a želja drugog može,da bude i te kako različita. Da pomenemo i „prosleđivače“ poklona.

To su oni koji kada nešto dobiju gledaju da to poklone nekom drugom. Tako se desi da istim društvom kruži skupa bombonjera, parfem, knjiga bez posvete, deo odeće. Nije retkost da poklon završi kod onoga od koga je krenuo. Zanimljiv ringišpil, složićete se. Na kraju su oni koji smišljaju šta bi taj kome poklanjaju želeo ili šta bi bilo,  nekako onako, najviše nalik njemu. Ako se ja pitam, rekla bih nekako „Olgoliko“, kao ono što ide uz Olgu. E, tu nema greške. Naročito ako je to nešto što liči, miriše, dolikuje, odslikava, ukazuje, usmerava na onoga kome je namenjeno. I eto, to je baš taj neko. Takvi pamte komentare svojih bližnjih, prosto čuju i neizgovorene želje, osetljivi su na boju glasa, podignutu obrvu, osmeh.

Nije važno o kakvom poklonu se radi. To može da bude i školjka sa plaže neobičnog oblika koja će stajati na radnom stolu, narezan CD sa muzikom koju taj neko voli, uveličana slika sa neke proslave gde se taj koji prima poklon smeje, uhvaćen u trenutku sreće... 

.