Porodična i partnerska psihoterapija

Porodična i partnerska psihoterapija

Većina odraslih živi u nekom od partnerskih odnosa – nevenčanom, venčanom (koji su zakonski izjednačeni), da bi dolaskom deteta ''prerasli'' u ono što se podrazumeva pod porodicom.

Za osobu suprotnog pola vezujemo se pokrenuti pozitivnim osećanjima, (ljubavlju, nežnošću, uvažavanjem... ) pa ipak, retki su partnerski odnosi u kojima ranije ili kasnije, u blažem ili težem vidu, ne dolazi do nesporazuma i sukoba.

Razlozi mogu da budu veoma različiti, od sasvim banalnih (kako ko ostavlja peškir u kupatilu ili cipele u hodniku), do onih koji uključuju viku, psovke, optužbe...

Da li će sukob biti prolazna pojava ili će se razviti u ''stil'' života partnera, odnosno roditeljskog para u porodici, zavisi od mnogih činilaca kojih partneri mogu, ali i ne moraju da budu svesni. Sigurno je da otežavaju, zagorčavaju život i ostavljaju dubok trag u dečjim dušama.

Ako partneri ne uspeju da uz pomoć sopstvene pozitivne motivacije sagledaju u čemu je suština njihovih nesporazuma i međusobnom saglasnošću koriguju konfliktna ponašanja – što dovoljno često i nije moguće, profesionalac, stručnjak za partnerske i porodične probleme, svakako je osoba kojoj se mogu obratiti za pomoć.