Psihoterapija dece

Pomoć detetu u savladavanju gradiva

Osnovno što roditelj prvaka treba da uradi je da napravi što objektivniju procenu detetovih sposobnosti, interesovanja, motivacije za školu.

Ukoliko se dete preceni, to može da dovede do toga da odrasta uz osećanje da je razočarenje za roditelja. Ukoliko se podceni, to dovodi do niskog samopoštovanja.

Školski psiholog će napraviti procenu emocionalne i intelektualne sposobnosti vašeg prvaka, ali je ipak neophodno da svaki roditelj primeri svoja očekivanja onome što dete realno može.

Detetu bi trebalo ranije predstaviti školski prostor, dovesti ga do škole, pokazati dvorište i drugu decu. Zajednička kupovina dela školske opreme koja je za dete atraktivna može takođe da bude zabavan način prilagođavanja novom zadatku.

Kreiranje radoznalosti i zainteresovanosti za školu i raznovrsne školske sadržaje (priredba za prvake, knjižice, izleti, užina, veliki odmor) bi valjalo započeti ranije.

U tome može da pomogne iskustvo dece iz okruženja koja već idu u školu. Korisno je i posredovanje poznatih iskustava (poznata deca, poznati objekti oko škole, poznate aktivnosti).

Dete stvara osnovne predstave i čitajući o školi, igrajući se škole, stičući iskustvo sa vaspitačicama i grupnim aktivnostima u vrtiću. Korišćenjem pripremnih svezaka ili knjiga za predškolce, uvodi se vrsta izazova i gradi motiv postignuća, ali samo ako se dete na to ne prisiljava.

Priprema se odvija i postepenim svakodnevnim uvođenjem aktivnosti koje su slične školskima, kao što su crtanje, brojanje, učenje slova, pevanje, igranje, uz zabavan aspekt učenja preko kvizova ili porodičnih i vršnjačkih turnira znanja, najavom novog druženja.

Školu, u isto vreme, ne treba idealizovati niti njom pretiti i zastrašivati. Od samog početka je vrlo važno naglašavati da je škola mesto gde dete može i da se igra i da nauči i sazna zanimljive stvari, a da ne mora uvek baš sve da zna.

Posebnu pažnju treba posvetiti ulozi učiteljice ili učitelja u životu deteta, uz poverenje i poštovanje prema njihovom poslu i ličnosti.

Omogućite detetu da govori o tome kako zamišlja školu, šta od nje očekuje, da zapitkuje, izrazi strahove i strepnje. Važno je da ga pažljivo slušate i razumete, da ga utešite i ohrabrite za tako važan period.
Posebno je važno da porodica proslavi polazak u školu na način koji je karakterističan za velike radosne događaje u porodici jer će i to polazak u školu za dete učiniti prijatnim i svečanim.

Ukoliko imate nedoumice ili pitanja vezana za polazak vašeg prvaka u školu, pomoć možete da dobijete od stručnjaka „Psiholoških krugova“.