Savetovalište za roditelje

Odrastanje dece u teškoćama savremene svakodnevnice

Prvi problem je bezbednosti dece koja odrastaju u sredinama punim rizika i opasnosti. Takva sredina pogoduje da se razviju agresivni modeli ponašanja i komunikacije kao i tolerancija na nasilje.

Deca su vrlo rano izložena sadržajima i iskustvima kojima nisu dorasla. Često su u poziciji da sama biraju nešto u obilju, ali i inflaciji, proizvoda i informacija u potrošačkom sistemu, a ne znaju kako.

Dodatni problem je materijalna kultura u kojoj odrastaju kao i smanjivanje mogućnosti odlaganja ispunjenja želja budući da je većina njihovih želja ostvariva digitalnim putem-pritiskom na dirku kompjutera ili TV-a.

Gubi se strpljenje,upornost. Tako su i reakcije dece na probleme često impulsivne i nepromišljene. Roditelji su često prezauzeti i nervozni, bez dovoljno vremena i energije za bavljenje decom. Deci se nudi instant rešenje- brzi mediji, ili da se snalaze sami.

Škola je, s druge strane, neprilagođena potrebama dece- ubrzani program rada, bez dovoljno vremena za stabilizovanje naučenog je u neskladu sa emocionalnom i socijalnom zrelošću dece.

Komunikacija sa nastavnicima je oskudna a deca često i sama nedovoljno komuniciraju. Nedostatak sistema vrednosti u društvu dezorijentiše i decu i roditelje u vaspitnom smislu.

Nedostatak druženja koje uključuje igre u prostoru , saradnju , uzajamno posećivanje, bitno ometa socijalizaciju dece i umanjuje kvalitet života, pa se umeće prilagođavanja, razmene i solidarnosti sa vršnjacima sve teže razvija. Problemi ove vrste mogu da nađu svoje rešenje u „Psihološkim krugovima“.