Savetovalište za roditelje

Kako osamostaliti dete za odlazak do škole

U početnom periodu neophodno je da roditelji ili bake i deke prate i dočekuju decu, kako zbog bezbednosti dece tako i zbog doživljaja sigurnosti koje svako dete ima u prisustvu svojih najbližih.

U prvih mesec ili dva poželjno je da se deca prate ali i da se postepeno uključuju u zajednički odlazak u školu sa nekim drugom. Naravno, sve ovo zavisi i od udaljenosti škole, ambijenta škole i prostora oko škole, pešačkih prelaza i gustine saobraćaja.

Najviše zavisi od ličnog doživljaja deteta kada i koliko može samo. Tokom praćenja deteta u školu treba ga voditi tako da zapamti npr. 4-5 ključnih tačaka tj. mesta na putu i redosled kojim se kreće, ili da samo nacrta put.

I u ovome postoje individualne razlike kod dece koje treba poštovati. Poželjno je da u toku prvog polugođa dete postepeno usvoji snalaženje u učionici, unutar škole i na igralištu, kao i put do škole.

Ukoliko imate dodatnih dilema ili pitanja vezanih za osamostaljivanje vašeg prvaka za odlazak do škole, možete da se obratite stručnjacima „Psiholoških krugova“.