Možda Vas interesuje

Kad glava ne liči na noge

Ovo je istinita anegdota za koju imam dozvolu da je ispričam. Vraćajući se sa jedne poslovne proslave, vrlo doterana gospođa, sa stilom i merom, u ne baš cvetu mladosti, sa haljinom tik iznad klena, zaustavlja taksi na ulici. Gospođa je inače bila i ostala atraktivna, od onih koje ne 

Možete da ne vidite na ulici, upravo zbog elegancije i lakoće s kojom nosi svoj izgled. izgleda „mrak“, kako se to danas kaže. Vidi dva taksija, od kojih onaj koji je bio iza, pretiče prvog i koči u mestu da gospođa uđe. Rekavši „dobar dan“ vidi zapanjenog vozača taksija koji se okreće i izgovara, sada već antologijsku rečenicu: „Glava Vam ne liči na noge“. Sasvim je jasno šta je hteo ovim da kaže i dugo je to bila rečenica kojom se celo društvo šalilo. Međutim, to otvara niz pitanja za portal i čitateljke koje ga prate:

  1. Da li, kada više nismo u cvetu mladosti, smemo da ponesemo haljinu/suknju iznad kolena?
  2. Da li se od gospođa koje su 40+ očekuje da se zabrade, obuku suknje/haljine do zemlje, zaborave na šminku i frizera?
  3. Da li smemo, ako ne idemo u teretanu, da nosimo svoja tela bez stida, bez obzira na godine?
  4. Da li samo „zategnuto“ lice sme da se „nosi“ ove sezone?
  5. Da li svemu doprinose i mediji različito tretirajući godine žena i muškaraca?

Imala bih još pitanja, ali bolje da stanem. Odgovore znamo sve mi žene od 45+, ili bolje da kažem 55+.

Naravno, ovu anegdotu možemo da shvatimo i kao vrlo duhovitu. Posebno ako sene odnosi na nas nego na neku poznanicu ili prijateljicu. Anegdota kao anegdota. Međutim, ona govori mnogo više od obične anegdote. Govori o tome kakav tretman imaju žene koje nisu više baš mlade u našoj kulturi. Nije to samo odnos koji muškarci imaju prema ženama. Isto je i u odnosu žene prema ženi. Razgledajući cipele u jednoj prodavnici, jednoj gospođi 55+ prilazi prodavačica i kaže: „Te cipele nisu za Vas nego za mlađe“. Šta reči na ovo? Da li je i razgledanje cipela, bez namere da se kupe, možda iz radoznalosti, ili čuđenja šta sve mlađe žene podnose zbog mode, rezervisano za one baš, baš mlade?

Sloboda u izboru garderobe, boje koje se nose uz nadu da smo izašli iz „mode“ rezervisane za osobe od 55+, ono crno na bele tufne, široko, dugačko, je zaista stvar slobode i stila. Nekada noge ostare pre lica, ali zašto ih pokrivati na silu. Kolena mogu da budu lepa i u vrlo poznim godinama, žene su naučile da se neguju, važno im je. Sigurno ste imale prilike da na društvenim mrežama vidite stilizovane žene u poznim godinama. Sjajno! Divno! Toliko stila, smisla za detalj. A obična, tzv. ulična moda. 

S druge strane, stvarno postoje i neprimerenosti, posebno kada se majke trude da u korak prate ćerke. Svaka pripada svom uzrastu i iskrzane farmerke, obnažen stomak, pirsing na pupku, ipak ne pristaje majkama, ma kako mlade bile. Posebno je zanimljiv komentar koji možete da nađete na društvenim mrežama ili u štampi: „Nikada neće pogoditi ko je majka, a ko ćerka“. Uvek imam potrebu da kažem „Ma, nemoj“. I uzgred, ovo je zapravo uvreda za ćerku, bez obzira što je namera da bude kompliment za majku. A jeste divno videti majku i ćerku koje vode računa o sebi, gde majka nije odustala od toga da bude žena pošto je majka, i gde ćerka podržava majčin stil i divi joj se. U stvari, nije mi jasno zbog čega je ovo potrebno. Poređenje je uvek na nečiju štetu. Čemu onda?

Gde je tu mesto medija? U tome što će napisati „staricu (60) … zgazio auto, opljačkao nepoznati razbojnik …“ i sl., a onda „muškarca (78) zgazio auto, opljačkao nepoznati razbojnik …“ i sl. Pa sad odlučite, da li smo starice ili…ne, ne, nismo muškarci, ali zar nije neophodan istovetni tretman?

Možda nam glava ne liči na noge, ali nosimo dostojanstveno glavu na lepim nogama.


 

Vesna Brzev Ćurčić
psihoanalitičar

Preuzeto sa www.tosamja.media

.